Húgyhólyag lumene

húgyhólyag lumene

A vizeletet a vesemedencéből a hólyagba az ureter vezeti el.

A vesekelyheket, vesemedencét és uretert közös néven felső húgyutaknak nevezzük. A vizelet a húgyhólyagban gyűlik össze, ahonnan az urethrán keresztül hagyja el a szervezetet. A hólyag vesica urinaria és a húgycső urethra alkotja az alsó húgyutakat. A vizelet tárolásának képessége a kontinencia: az alsó húgyutak funkciója a kontinencia és a vizeletürítés vizelés, mictio biztosítása. A kontinenciához és a vizeletürítéshez az alsó húgyutak mellett egy sor harántcsíkolt izom, a gát- és hasizmok járulnak hozzá.

Felnőttek hólyagjában átlagosan néhány száz maximum ml vizelet tárolódik; emberben a hólyag a húgycsövön keresztül egyetlen vizelési aktusban ürül ki.

Húgyhólyag daganat

Az egész vizeletelvezető rendszert, a vesekelyhektől a húgycső külső nyílásáig különleges nyálkahártya urothelium béleli; ez ép körülmények között a vizelet minden alkotórésze számára, beleértve a vizet is, átjárhatatlan. Ennek következtében ezen a szakaszon sem szekrécióval, sem felszívással nem kell számolnunk. Minthogy a felső és az alsó húgyutak funkciója húgyhólyag lumene, érthető, hogy az azokat felépítő simaizomzat működése és szabályozása is jelentősen különbözik.

Ezen kívül mind anatómiailag, mind működésében jelentős különbség van a férfi és a női urethra között. Mind a tárolást, mind a vizeletürítést a központi idegrendszer szabályozza.

Az idegrendszer különböző szintjei, az agykéreg, hypothalamus, híd, gerincvelő és az autonóm idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus tagozata együttesen és összehangoltan vesznek részt a kontinencia és a vizeletürítés szabályozásában. A vizelet elvezetésének bármely akadálya pl.

Húgyhólyag – Wikipédia

A retentio fájdalmas, és ha hosszú ideig áll fent, súlyos és végső soron életveszélyes állapotot jelenthet. A felső húgyutak: a vesemedence és az ureter működése A vesekelyhek, a vesemedence, az ureteropelvicalis húgyhólyag lumene, az ureter és az ureterovesicalis junkció funkcionális egységet alkot. A felsorolt struktúrák izomrétegét egyegységes simaizomsejtek képezik, ezekre a miogén aktivitás jellemző. A vesekelyhek és vesemedence aktuális térfogata egyrészt a vizelet képződési ütemétől, másrészt az ureterben továbbított vizelettérfogattól függ.

húgyhólyag lumene Tabletta könnyű prosztatitis

A vizeletet az ureter ritmikus perisztaltikus összehúzódásai továbbítják ureterperisztaltika. A vesekelyhek és a vesemedence ritmusgenerátor pacemaker aktivitása ritmikus depolarizációs hullámokat és kontrakciókat hoz létre: a perisztaltikus hullámok distalis irányba a hólyagig terjednek. Emberben a pacemaker régió a vesekelyhek és a vesemedence határán fekszik. Ezen részleges akadály Prostatitis pattanások az ureter-összehúzódások frekvenciája percenként perisztaltika valamivel kisebb, mint a vesemedencében jelentkező frekvencia ureteropelvicalis blokk.

Két kontrakciós hullám között a simaizom ellazul az ureter petyhüdt. A vesemedence húgyhólyag lumene ezután megtölti a felső ureter egy rövid szakaszát. Az ureter kontrakciós hulláma lefelé terjed, az összehúzódott szakaszon a nyugalmi vízcm nyomás vízcm értékre növekszik. Bolus az élettanban általában egy adott, gyorsan továbbított folyadékmennyiség. Egy-egy vesemedence-összehúzódás 0,3 ml vizeletet juttat az húgyhólyag lumene. A perisztaltika az ureterovesicalis junkciónál elhal.

Az orvosi élettan tankönyve | Digitális Tankönyvtár

Felnőtt emberben az ureter hossza cm, így egy perisztaltikus hullám s alatt jut el húgyhólyag lumene pelvistől a hólyagig. Ép viszonyok között a telődő hólyagon belül a húgyhólyag lumene folyamatosan alacsony l.

Az ureter az ureterovesicalis junkciónál ferdén fúrja át a hólyagfalat, és a hólyagizomzat tónusa megakadályozza a vizelet visszaáramlását az ureterbe. Ha a diuresis növekszik, a vesemedence és az ureter közötti vezetési blokk húgyhólyag lumene megszűnik, és végül minden egyes depolarizációs hullám áttevődik a vesemedencéről az ureterre; az ureterperisztaltika frekvenciája megnő.

Az egyes bolusok térfogata is nagyobb lesz. Nagyon nagy vizeletáramlás mellett az ureter lumene a kontrakciós hullám területén sem záródik el, és a vizelet folyamatosan áramlik a hólyag felé.

Extrém nagy vizeletképződés esetén az ureter nem képes az egész vizeletmennyiséget továbbítani, és kitágul. Az ureter beidegzése Az ureter beidegzés nélkül is képes vizelettovábbító funkcióját teljesíteni, a transzplantált ureter is működőképes. Az autonóm idegrendszeri beidegzés azonban befolyásolja az ureter működését: a szimpatikus posztganglionáris végződésekből felszabaduló noradrenalin α1-receptorokon keresztül fokozza a simaizomsejtek tónusát.

Ennek az a jelentősége, hogy a nyomásemelkedések időszakában az ureter ellenáll a deformálódásnak.

Endoscopos tevékenység

Az ureter simaizomzatán az α1-receptorok mellett β2-adrenerg receptorok is vannak. Ha az α1-receptorokat farmakológiailag kikapcsoljuk, a noradrenalin gátolja az összehúzódást. A β2-receptorok élettani szerepe még nem ismert. A kontinencia, a vizelet visszatartásának képessége az első egy-két életévet követően alakul ki; a vizeletürítés egy adott hólyagnyomást elérve nem indul automatikusan, csak bizonyos egyéb feltételek teljesülése esetén. A kontinencia a társadalmi beilleszkedés alapvető feltételei közé tartozik.

Az ehhez szükséges összetett idegrendszeri integráció azonban sérülékeny.

húgyhólyag lumene Prostat működés

Az Egyesült Államokban végzett felmérések alapján ott mintegy 12—15 millió azoknak a száma, akikben az alsó húgyutak koordinációs zavara, inkontinencia áll fenn. Az alsó húgyutak összehangolt működése biztosítja, hogy a vizelet a lehető legkisebb hólyagnyomás mellett tárolódjék, a hólyagkimenet két vizeletürítés között biztosan zárjon, végül a vizelet kis hidrodinamikai ellenállással szemben a lehető legkisebb nyomással legyen kiüríthető. Ezeket a feltételeket 1.

húgyhólyag lumene 10 év krónikus prosztatitis

A húgyhólyag szerkezete és beidegzése Az alsó húgyutak a hólyagból vesica húgyhólyag lumene és a húgycsőből urethra állnak. A hólyag izmos falú üreges szerv, amely anatómiai és funkcionális szempontból több részre oszlik: ezek a felső detrusor vesicae detrusorizomzata hólyagkimenet közelében elhelyezkedő trigonum — itt fúrja át ferdén a két ureter a hólyagfalat — és a trigonum alatt a hólyagnyak, amely az urethrában folytatódik A hólyagnyak és az urethra kezdeti szakaszának simaizmai körkörös lefutásúak: ezek az izomsejtek képezik a belső urethrasphinctert, amely férfiakban jobban, nőkben kevésbé fejlett.

A zárást szolgáló legalsó struktúra, a külső urethrasphincter vázizomrostokból áll l. Az alsó húgyutak simaizmainak normális körülmények között nincs, vagy csak alig van spontán aktivitása, összehúzódásuk valamint ellazulásuk beidegzésüktől függ A detrusorizomzat aktiváló beidegzését húgyhólyag lumene postganglionaris axonok szolgáltatják: a praeganglionaris axonok a gerincvelő S.

Az átcsatolódás a medencei paraszimpatikus ganglionokban van; a synapticus áttevődést szimpatikus efferensek α2-receptorokon keresztül szabályozzák.

húgyhólyag lumene Gyertyák a prosztatitisből antibiotikus listával

A paraszimpatikus beidegzés legnagyobb részében kolinerg. A simaizomsejteken muszkarinos receptorok vannak, amelyek a detrusorizomzat összehúzódását közvetítik. A paraszimpatikus végződésekből mint ingerlő hatású kotranszmitter, ATP is felszabadul. Az izomzatnak szimpatikus beidegzése is van Th. Az alsó húgyutak vázlata Az alsó húgyutak beidegzése.

Az orvosi gyakorlatban a retrogád úton feltöltött hólyag nyomásváltozásait mérik.

Húgyhólyag

A hólyagot a húgycsövön keresztül felvezetett katéteren keresztül fokozatosan töltik fel folyadékkal, és a hólyagon belüli intravesicalis nyomást a hólyagtérfogattal szemben ábrázolják cisztometrogram, Kezdetben a nyomás kismértékben növekszik I. Esetlegesen gyorsabb feltöltésnél a miogén válasz miatt a nyomás meredekebben emelkedik. A természetes, ureterek felöli húgyhólyag lumene telődésnél a nyomásemelkedés a II. Az intravesicalis nyomás kvázi állandósága részben a hólyagfal simaizomzat és kötőszövet viszkoelasztikus tulajdonságainak, részben azonban a detrusorizomzat gátló beidegzésének következménye l.

A hólyag telődésének egy adott szakaszán a viszkoelasztikus tulajdonságok kimerülnek. További telődésre a nyomás meredeken emelkedik III. Ebben a szakaszban az afferens végződések ingerületleadási frekvenciája fokozódik, vizelési inger jelentkezik l.

húgyhólyag lumene Vélemények és a prosztatitis férfiak kezelése

Normális viszonyok között ebben a szakaszban indul húgyhólyag lumene a vizeletürítés. Amennyiben a III. A hólyagtelődés során bekövetkező változásokat térfogat és nyomás emberben a bekövetkező szubjektív érzésekkel, állatkísérletekben pedig az afferens idegek elektromos válaszaival állíthatjuk párhuzamba.

Kezdetben, amikor a hólyag térfogata ml, bizonytalan, erősödő és csillapodó érzetek lépnek fel.

Olvassa el is